Door handlecabinet knobsknobs and handlescrystal door knobsdoor knobs onlinedoor knobs outletbirdcage handleCrystal handlesCeramic handlesDoor locksKitchen KnivesAlloy handleCopper handleAluminum handleResin knobsStainless handleSoft rubber handlesKitchenware Faucet
Opskrift på simpel hærdning

På skov & Landskab arbejdes der fortsat med at udvikle og undersøge hærdningsmetoder til træaske. De kemiske processer er kendte, men sammenhængen mellem asketypen, hærdningsforholdene, behandlingen og hærdningsresultatet er komplekst. Der er udført forsøg med både våd- og tørudasket aske, med forskellige fugtighedsprocenter og med forskellig vendingsfrekvens. Resultaterne er ikke endeligt opgjort.

Grundreglen er, at asken skal være fugtig, ikke våd, men jordagtig. Den fugtige aske vil tørre og gå i forbindelse med kuldioxiden i luften. Hærdningen sker kun der, hvor aske og luft mødes. Vendes asken, kommer nyt aske til at ligge øverst, og hærdningen går i gang. Efter 3-4 vendinger er asken sandsynligvis hærdet tilstrækkeligt til at sprede i skove.

Man skal også være opmærksom på, at nogle asker har tilstrækkelig lav ledningsevne allerede i askecontaineren. I disse tilfælde er det unødvendigt at foretage yderligere hærdning inden spredning.

Vending og vanding.
Værd at vide...
Vi laver flere forsøg med hærdning af forskellige asker.
Siden er udarbejdet af Skov & Landskab, Københavns Universitet bl.a. ud fra ForskEl-projektet "Forbehandling og recirkulering af flisaske".