Door handlecabinet knobsknobs and handlescrystal door knobsdoor knobs onlinedoor knobs outletbirdcage handleCrystal handlesCeramic handlesDoor locksKitchen KnivesAlloy handleCopper handleAluminum handleResin knobsStainless handleSoft rubber handlesKitchenware Faucet
Hærdning og spredning af aske i Sverige

Mange har den fejlagtige tro, at askehærdning og spredning er en rutinesag i  Sverige.

Hærdning inden spredning er også et krav i Sverige. I Sverige foregår hærdningen ved at lægge asken op i miler på hærdepladser i skoven. Milerne ligger udsat for nedbør mv. Nogle gange hen over en sommer vendes milerne.
Når sommeren er ovre, betragtes asken som hærdet. Man ved dog, at somre med meget nedbør betyder, at asken bliver for våd og derfor ikke hærder. Denne usikkerhed accepteres i Sverige men ikke i Danmark.

I dag (2011) spredes der flisaske i svenske skove, men set i forhold til den askemængde, der produceres, er den spredte mængde aske meget begrænset. Ud over den aske, der laves på træfyrede kraftvarmeværker, producerer papirindustrien og savværkerne meget store mængder aske.
I Sverige findes der specialiserede entreprenører med spredeudstyr, der bl.a. er bygget hos danske Bredal A/S.


Se mere om Sverige under fanebladet "Spredning", side "Helikopter".
Svensk hærdeplads.
Værd at vide...
I Sverige har man erfaring med spredning i skove, pga. den kalkningskampagne der skulle modvirke forsuring i 90'erne.
Siden er udarbejdet af Skov & Landskab, Københavns Universitet bl.a. ud fra ForskEl-projektet "Forbehandling og recirkulering af flisaske".