Door handlecabinet knobsknobs and handlescrystal door knobsdoor knobs onlinedoor knobs outletbirdcage handleCrystal handlesCeramic handlesDoor locksKitchen KnivesAlloy handleCopper handleAluminum handleResin knobsStainless handleSoft rubber handlesKitchenware Faucet
Forsøg med spredning af aske i skov

Bredal a/s, Naturstyrelsen/ Thy og Skov & Landskab har sammen udført forsøg med spredning af aske. Forsøgene er betalt af Naturstyrelsens pulje "Praksisnære forsøg". Formålet var at afprøve, om en standart Bredal K-spreder (tallerkenspreder til gødning og kalk) kan sprede aske jævnt og dosere præcist i skove.
Bredal stillede en moderne K-spreder til rådighed. Vognen kan via computerstyringen justere doseringen ud fra materialets vægtfylde. Doseringen var således den mindst interessante del af forsøget. Langt vigtigere var det om asken kunne spredes jævnt. Der er flere forhold, der gør spredningen vanskelig. Dels er hærdet aske en blanding af pulver og klumper, dels er skoven fuld af træer, der gør spredningen vanskelig, dels er spredebilledet afhængig af materialets vægtfordeling.

Direktør Torben Sørensen, Bredal, stod for at indstille sprederen - hvilket lykkedes meget tilfredsstillende.
Bredal-spreder med tallerknerne på stilke.
Værd at vide...
En moderne Bredal-spreder kan indstilles så spredebillede og dosering er tilfredsstillende. Justeringen er en specialist opgave.
Siden er udarbejdet af Skov & Landskab, Københavns Universitet bl.a. ud fra ForskEl-projektet "Forbehandling og recirkulering af flisaske".