Door handlecabinet knobsknobs and handlescrystal door knobsdoor knobs onlinedoor knobs outletbirdcage handleCrystal handlesCeramic handlesDoor locksKitchen KnivesAlloy handleCopper handleAluminum handleResin knobsStainless handleSoft rubber handlesKitchenware Faucet
Asken kan opløses, så tungmetallerne udskilles

Det er en oplagt tanke at opløse asken i tre dele: værdistoffer, uønskede stoffer og sand. Værdistoffer er næringsstofferne, og de uønskede stoffer er tungmetallerne især cadmium. Sten, sand og andre "klumper" af uopløselige stoffer er restprodukteter fra forbrændingsprocessen. Hvis de tre stoftyper kan adskilles i fraktioner, kan de anvendes hver for sig på en økonomisk og miljømæssig mere hensigtsmæssig måde.
I forbindelse med et PSO-projekt om aske har Jens Østergaard Jensen og Skov & Landskab udviklet en proces til opløsning af træaske, så man får en fraktion med næringsstoffer og en med tungmetaller. Processen er afprøvet under forsøgsforhold og ser lovende ud.

Der arbejdes på at finansiere yderligere udvikling af den kemiske separation.

Det er anvendt praksis at opløse halmaske hos KommuneKemi. Processen virker også på træaske, men udbyttet af nyttestoffer fra flisaske bliver langt mindre, og derfor bliver salget af stoffer mindre. Behandlingsprisen bliver derfor så høj, at løsningen ikke er konkurrencedygtig.
Forsøgsopstilling
Værd at vide...
Der har været arbejdet på en kemisk opløsning af træaske.
Siden er udarbejdet af Skov & Landskab, Københavns Universitet bl.a. ud fra ForskEl-projektet "Forbehandling og recirkulering af flisaske".